AquaTransform Gids

oostaMo
Ons stapsgewijze actieplan om je gewoonten op het gebied van hydratatie te veranderen
 oostaMo

1. Basiskennis

In deze stappen leer je kort over de basis voordat je aan je reis begint om je gewoonten op het gebied van hydratatie vorm te geven:

1.1  Ontdek je leerstijl:

Onthul het geheim van effectieve gewoonteverandering door je unieke leerstijl te begrijpen. Je moet bepalen of je een visuele, auditieve, lees/schrijf- of kinesthetische leerling bent. Omarm een leeraanpak die bij u past en maak uw reis naar betere hydratatie zowel plezierig als succesvol. Om uw unieke leerstijl te identificeren, die nuttig is bij het vormen van effectieve hydratatiegewoonten, kunt u onze snelle en inzichtelijke quiz doen.

Doe de quiz
1.2 Verbeter je leerproces:

Ontdek technieken om je leerproces te verbeteren, zoals het delen van inzichten met anderen. Het delen van wat je onlangs hebt geleerd met iemand in je netwerk op sociale media kan je leerproces verbeteren. De kracht van lesgeven op leren is echt. Het is zo krachtig dat onderzoekers het een naam hebben gegeven: het Protege Effect.

1.3 Gewoonteverandering visualiseren:

Verkrijg inzicht in hoe een verandering in de drinkgewoonte eruitziet door visualisatie.

oostaMooostaMooostaMooostaMo
Referentie: Geïnspireerd door "Atomic Habits" geschreven door James Clear
1.4 Gewoonteverandering begrijpen:

Leer meer over de verschillende manieren waarop gewoonten met betrekking tot hydratatie zich in de loop der tijd kunnen ontwikkelen. Verschillende manieren waarop hydratatiegewoonten zich na verloop van tijd kunnen ontwikkelen zijn onder andere een geleidelijke toename van de waterinname, het diversifiëren van de soorten hydraterende dranken die je drinkt en het integreren van hydratatie in verschillende dagelijkse routines. Als je je meer bewust wordt van je hydratatiebehoeften, kun je de signalen van je lichaam voor water gaan herkennen en erop reageren, wat leidt tot consistentere en adequatere hydratatie. Bovendien kan het leren over de voordelen van de juiste hydratatie een verschuiving motiveren naar gezondere drankkeuzes, waardoor de consumptie van dranken zoals frisdrank of koffie, die niet zo effectief bijdragen aan hydratatie, afneemt.

1.5 Diverse leermiddelen:

Om je begrip en management van hydratatiegewoonten te verbeteren, moedigen we je aan om proactief verschillende bronnen te verkennen. Deze zelfsturende verkenning kan bestaan uit het bestuderen van wetenschappelijke studies, educatieve video's, podcasts van experts en interactieve hulpmiddelen. Door actief op zoek te gaan naar deze informatie, krijg je een dieper en uitgebreider inzicht in het belang van hydratatie, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen over je dagelijkse waterinname en algemene hydratiestrategie.

1.6 Ontdek je stijl van hydrateren:

Ontdek je eigen stijl van hydratatie. Sommigen van jullie denken misschien dat water naar water smaakt! Het is saai of om wat voor reden dan ook wil je misschien wat spanning aan je water toevoegen. Onze speciale stijl is het verwerken van planten in onze hydratatieroutine. Het voegt niet alleen een natuurlijke smaak toe, maar maakt elke fles ook uniek. WaterMate, onze kleine zakjes met planten, creëert een tastbaar doel voor je dagelijkse hydratatie.

1.7 Denk na over de neveneffecten van je manier van hydrateren op het milieu en de maatschappij:

Het is belangrijk om te begrijpen hoe je keuzes op het gebied van water de wereld beïnvloeden. Onze speciale stijl houdt in dat we planten gebruiken om een natuurlijke smaak aan water te geven. We gebruiken dit om duurzame landbouw te ondersteunen en klimaatverandering tegen te gaan. Het lijkt misschien marginaal, maar als 1% verbeteringen samenkomen, maken ze een groot verschil. Laten we ontdekken hoe onze dagelijkse eenvoudige keuzes de wereld beïnvloeden. Laten we eens kijken naar het rimpeleffect van onze kleine acties. Daarom hebben we een stijl in onze aanpak die verder gaat dan betere hydratatie. Als pleitbezorgers voor kleine boeren in alle uithoeken van de wereld verbinden we jouw drinkkeuzes met hun stappen in de richting van duurzaamheid. We gebruiken hun plantaardige producten om een natuurlijke smaak aan je water toe te voegen zonder suiker of calorieën. Hierdoor kunnen we financiële banden smeden die duurzaamheid en klimaatbestendigheid stimuleren. Ga met ons mee op een reis om een doelgerichte verbinding met de wereld te maken en je drinkgewoonten te overstijgen.

1.8 Leer meer over het verband tussen je hersenen en hydratatie:

Ontdek het cruciale verband tussen goede hydratatie, hersenprestaties en emotionele gezondheid. Water is de brandstof voor je hersenen en beïnvloedt de hormoonproductie en neurotransmitterfunctie. Heb je je hersenen nodig? Drink dan voldoende water. Leer hier meer over.

 oostaMo

2. Bereken de hoeveelheid water die je lichaam precies nodig heeft

2.1 Bepaal je basiswaterbehoefte:

Gebruik onze bijgeleverde formule, rekening houdend met je lichaamsfactoren, om de basishoeveelheid water te berekenen die je lichaam nodig heeft.

Dagelijkse waterinname = lichaamsgewicht (in kilo's) x 0,03 Bijvoorbeeld, als iemand 70 kilo weegt, is zijn dagelijkse waterinname 70 x 0,03 = 2,1 liter.

2.2 Aanpassen op basis van externe factoren:

+ Weer:
Houd rekening met de weersomstandigheden en pas je waterinname daarop aan. Warm of vochtig weer kan meer hydratatie nodig maken.

+ Lichamelijke activiteiten:
Evalueer je dagelijkse lichamelijke activiteiten. Of je nu fietst, hardloopt, naar de sportschool gaat of andere oefeningen doet, houd rekening met de bijbehorende hydratatiebehoeften. Het type fiets (normaal of elektrisch) en de intensiteit van je activiteiten spelen een rol.

2.3 Routine voor vochtinname:

Onderzoek je routine voor het consumeren van andere vloeistoffen. Of het nu een dagelijkse gewoonte is of een occasionele uitspatting, evalueer de impact op je hydratatie. Identificeer alle vloeistoffen die kunnen bijdragen aan uitdroging.

2.4 Een persoonlijke hydratatietabel maken:

Maak op basis van de verzamelde informatie een persoonlijke hydratatietabel. Deze tabel kan een wekelijkse tabel zijn met de aanbevolen waterinname voor elke dag die specifiek voor jou is.

 oostaMo

3. Factoren ontdekken en leren die van invloed zijn op het veranderen van de drinkgewoonten:

3.1 Begrijp je fundering:

- Denk na over je motivaties, waarden en leef
- of werksituaties die je gewoonten op het gebied van hydratatie beïnvloeden.
- Verduidelijken hoe hydratatie nauw verbonden is met je passie en levensenergie.
- Leer van eerdere pogingen om uw gewoonten te veranderen en identificeer waardevolle lessen uit zowel successen als uitdagingen.
- Evalueer hoe veranderingen in hydratatie harmonieus kunnen worden geïntegreerd in uw dagelijks leven.  
- Houd rekening met culturele gewoonten of voorkeuren die uw drinkgewoonten beïnvloeden; vind respectvolle manieren om u aan te passen aan gezondere keuzes binnen deze invloeden.

3.2 Ondersteunende netwerken opbouwen:

- Richt verantwoordingspartnerschappen op om u verantwoordelijk te houden voor uw hydratatiedoelen.
- Vorm of sluit je aan bij een ondersteunende gemeenschap met gelijkgestemde individuen die ook bezig zijn met het veranderen van gewoonten op het gebied van hydratatie. Deel ervaringen en zorg voor wederzijdse aanmoediging.

Facebook-Groep
3.3 Brandstof voor je engagement:

- Identificeer intrinsieke en extrinsieke motivatoren die je inzet voor je gewoonten op het gebied van hydratatie kracht bijzetten.
- Denk na over beloningen of stimulansen die positieve veranderingen effectief zullen versterken.

3.4 Uitdagingen het hoofd bieden:

- Anticipeer op mogelijke obstakels en uitdagingen tijdens je hydratatietocht.
- Ontwikkel strategische benaderingen om stress, reizen of veranderingen in routine te overwinnen.

3.5 Duidelijke en haalbare doelen stellen:

Stel meetbare en haalbare hydratatiedoelen binnen een wekelijks tijdsbestek. We stellen voor om in wekelijkse lussen te werken, zodat je kunt reflecteren op de vorige week en plannen voor de volgende week.
- Bepaal hoe je de voortgang gaat bijhouden en overweeg dit te delen met je steungroep.
- Bepaal zinvolle mijlpalen, bijbehorende badges en mogelijke beloningen: Zet duidelijk specifieke hydratatiemijlpalen uit die belangrijke punten in je reis markeren. Deze kunnen gebaseerd zijn op dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse prestaties. Omarm een positieve mindset. Vier niet alleen de grote mijlpalen, maar ook de kleine overwinningen, om het gevoel van voltooiing te versterken. Deze kunnen gebaseerd zijn op dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse prestaties. Omarm een positieve mentaliteit.

Ken badges of symbolische voorstellingen toe aan elke mijlpaal. Deze badges dienen als visuele herinnering aan je vooruitgang en kunnen een bron van motivatie zijn.Bepaal passende beloningen voor het bereiken van elke mijlpaal. Dit kan variëren van kleine traktaties tot zinvolle stimulansen die aansluiten bij je persoonlijke voorkeuren en doelen.

- Plan speciale gelegenheden, spiekdagen en strategieën om met tegenslagen om te gaan.

3.6 Omgevingsfricties beheren:

- Evalueer en pak wrijvingen in je omgeving aan die gezonde drinkgewoonten in de weg kunnen staan.
- Creëer opzettelijk wrijvingen om gemakkelijke toegang tot ongezonde vloeistoffen te ontmoedigen.

3.7 Benodigde materialen en middelen voorbereiden:

- Identificeer en plan alle materialen die nodig zijn om de verandering in je drinkgewoonten te ondersteunen.
- Denk aan benodigdheden zoals een speciale fles, herinneringen of apps om je waterinname effectief bij te houden.

loop oostaMo

4. Wekelijkse lus:

We stellen voor om in wekelijkse loops te werken, zodat je kunt reflecteren op de vorige week en plannen voor de volgende week. In elke loop stellen we voor om in deze flow te werken:

4.1 Voorbereiding van de week:

- Bekijk de dag voor het begin van de week je dagelijkse hydratatiedoelen en pas ze aan op basis van de tabel die je in stap 2 hebt gemaakt.
- Maak een specifieke tabel voor de komende week, met ruimte om de werkelijke hoeveelheid water die je elke dag hebt geconsumeerd ten opzichte van je doel te noteren.

4.2 Dagelijks reflectieboek:

- Houd dagelijks een reflectiedagboek bij, schriftelijk of door middel van een stemopname van 5 minuten. Leg je gedachten, gevoelens en ervaringen vast zonder filter, zodat je een authentieke en ongefilterde reflectie krijgt.

4.3 Visuele voortgangscontrole:

- Houd aan het einde van elke dag bij hoeveel water je hebt geconsumeerd. Overweeg het gebruik van een visuele weergave, zoals een grafiek of diagram, voor een snel overzicht van je hydratatievoortgang.

4.4 Dagelijkse leerroutine:

- Neem een dagelijkse leerroutine op die gericht is op het verband tussen hydratatie en hersenprestaties, emotionele gezondheid of andere interessante aspecten. Dit kan een klein, verteerbaar stukje informatie zijn dat bijdraagt aan je begrip.

4.5 Dagelijks leren delen:

- Deel je dagelijkse kennis met iemand in je netwerk, mondeling of via sociale media. Door anderen iets te leren, versterk je je eigen begrip, ook wel bekend als het "Protege Effect".

4.6 Wekelijkse check-in en beloning:

- Minstens één keer per week check je in met je ondersteunende persoon of groep zoals beschreven in de eerste stap. Bespreek de voortgang van de vorige week en maak plannen voor de komende week.
- Beoordeel of je in aanmerking komt voor een beloning of mijlpaalbadge en, indien behaald, vier je succes door jezelf te belonen.

Neem de tijd om na te denken over de mijlpalen die je hebt bereikt. Denk aan de positieve impact op je welzijn, zowel fysiek als mentaal.

 oostaMo

5. Vier uw prestaties op weg naar nieuwe hydratatiegewoonten

Het vieren van uw prestaties is een cruciaal onderdeel van het versterken van positief gedrag.Deel uw succesverhalen met uw ondersteunend netwerk. Vier je mijlpalen door dankbaarheid en opwinding uit te drukken over de vooruitgang die je hebt geboekt.Vier het met je steungroep of vrienden. Erken en waardeer hun rol in je reis, waardoor je een gemeenschapsgevoel krijgt.

Wil je meer water drinken? Of meer gezond te drinken?

Doe mee aan ons online webinar voor meer informatie en antwoorden op je vragen.
Schrijf je nu gratis in!